Onfris incident ruïneert cabaretfestival

22 December 2008

images3.jpg

door Gerard Pen

De spanning was te snijden in het Gelderse Balkerveen. Wie zou er deze keer aan de haal gaan met de jaarlijkse Snickers Toppie Joppie cabaretbokaal? Zou het Petra Musselkoek zijn, die met haar breekbare liedjes over de ozonlaag de harten van de gevoelige zielen in het publiek had gestolen? Of Relus Pomp, de 36-jarige groentehandelaar die stand-up grappen over kontneuken afwisselde met liedjes op zijn banjo. Tenslotte was er nog Ferry Pompoenera, voor velen de grote kanshebber. Hij bracht een mooi origineel verhaal over zijn vader, de verschillen tussen mannen en vrouwen, en hoe het is om gevangen te zitten tussen twee culturen. De drie cabarettalenten stonden er klaar voor, het publiek zat er klaar voor, maar net toen presentator Tooske Bralzak (bekend van het radioprogramma ‘Kubus’) de prijswinnaar bekend wilde maken, klom er een dikke, duidelijk aangeschoten man, het podium op. De eerste minuut werd er vanuit de zaal nog wat gelachen. Men dacht waarschijnlijk dat het ging om een gastoptreden, of desnoods om een wat te enthousiaste cabaretfan. Pas toen de dikke verschijning de microfoon uit de handen van mevrouw Bralzak had gegrist en zich naar de zaal keerde, drong de ernst van de situatie door. Op het podium stond Remco Kolenboer, algemeen geaccepteerd als de slechtste cabaretier van Nederland.
Wat hierna volgde is bijna te genant om te herhalen. Ferry Pompoenera probeerde de situatie te redden door naar Kolenboer toe te lopen en de microfoon te pakken, maar hij kreeg een harde klap in de maag van de dronken gek op het podium.
‘Blijf van me af! Ik ben cabaret!, schreeuwde Kolenboer hierna met dubbele tong.
Petra Musselkoek, Relus Pomp en presentatrice Tooske renden van het podium af en Ferry Pompoenera waggelde er even later zuchtend en kreunend achteraan.
De dronken Remco Kolenboer bleef alleen op het podium over en begon aan de meest trieste vertoning die ik ooit heb gezien. De technicus van het Pandoertheater had de microfoon uitgezet, dus Kolenboer stond eerst een halve minuut voor joker tot hij doorkreeg dat niemand zijn tirade kon verstaan. Daarna gooide hij de microfoon weg (hij raakte een oude vrouw op de eerste rij vol op de neus) en begon op orkaansterkte te loeien. Kolenboers agressieve en dronken monoloog duurde zeker vijf minuten. Het kwam er op neer dat de heer Kolenboer zich miskend voelt en dat hij niet snapt waarom mensen niet naar zijn show komen. Hij riep verder dat de rest van de Nederlandse cabaretiers makke schapen zijn die zijn ‘kont mogen likken’ en dat hij de enige is die het lef heeft om grappen te maken ten koste van het CDA. Daarna begon Kolenboer zijn broek uit te doen. Welk punt hij hiermee wilde maken zullen we gelukkig nooit weten, want voor hij de pantalon uit had, was de beveiliging eindelijk gearriveerd en werd de schreeuwende idioot van het podium verwijderd. Tegen de heer Kolenboer is proces-verbaal opgemaakt. De jury liet later weten dat Ferry Pompoenera de Snickers Toppie Joppie cabaretbokaal van 2008 heeft gewonnen met zijn programma ‘Ammemakkenee Hollandiee’ .
Proficiat Ferry.

Comments are closed.