Oude vrouw kotst terecht op podium

12 April 2008

Door Gerard Klopperfin

De Kolibries, bestaan die nog? Helaas wel.
Dit Amsterdamse trio staat al jarenlang bekend als de rotste appel aan de veel te grote Nederlandse cabaretboom, maar de heren gaan stug door.
‘Onoverwinelijk’, is de titel van hun nieuwe show. Het woord is fout gespeld op de posters. Bij een andere artiest zou je in zo,n geval denken dat het om een ironische grap gaat, bij de Kolibries weet ik zeker dat de fout niet opzettelijk is, maar het gevolg van pure stompzinnigheid.
Ik telde een man of twintig in de kleine zaal van theater Kakelbeest in Terepoel.
‘Zal mij benieuwen of het nog slechter is dan vorige keer’, liet een bezoeker zich voor aanvang ontvallen. Dat is dus het soort mensen dat tegenwoordig op een show van de Kolibries afkomt. Ramptoeristen. Het soort mensen dat met een zak chips naar een verkeersongeluk gaat staan kijken.
Wel, deze mensen werden niet teleurgesteld, want een ramp was het.
Een lijn was niet te ontdekken in de show, slechts een stinkende lappendeken van onintressante en hoogst onorginele sketches passeerde de revue.
Voorbeeld: De heren kwamen op met tennisrackets en begonnen daarmee guitaar te spelen. Deze onzin ging zeker een kwartier door. Zelfs op een kinderfeestje zou zo,n act zijn weggezet als clicheematige rommel, maar de Kolibries lijken geen enkel besef meer te hebben van wat kwaliteit is.
Zeker vijf minuten gingen op aan het ‘aansteken van elkaars scheten’, zoals Remco Kolenboer olijk aankondigde. (wat een onsmakelijke vetzak is dat trouwens!)
Natuurlijk mislukte dit, met als gevolg dat de hele zaal- op dat moment nog een man of tien- naar een volwassen man zat te kijken die met zijn reet naar achteren ‘leuk’ stond te doen, geflankeerd door een andere volwassen man die vloekend aan het klooien was met een bic-aansteker.

Het zijn dit soort momenten waarop deze recensent zijn vak haat.
Elkaar in het gezicht spugen, kinderliedjes zingen, boeren laten op het ritme van House-muziek.., in de droomwereld waar de Kolibries leven is het allemaal aanvaardbaar, maar het publiek lijkt er nu eindelijk definitief genoeg van te hebben.
Na ongeveer een uur werd een oude vrouw letterlijk fysiek onpasselijk op de eerste rij.
Geen prettig incident, maar tijdens deze show van de Kolibries een welkome onderbreking.
De vrouw stond op uit haar stoel en waggelde naar voren. De straal kots die haar mond verliet en op de zijkant van het podium belandde gaf perfect weer wat men in de zaal van de show vond.
Het publiek heeft de Kolibries (Of ‘de Kloten-pies’, zoals een jongere bezoeker het trio toepasselijk noemde) nu definitief links laten liggen, blijft nog maar een vraag over: waarom worden deze talentloze idioten nog in zalen geboekt?
Ik richt me bij deze graag tot alle theaterdirecteuren van Nederland.
Boek deze jongens niet meer. Ze kunnen niets.

Comments are closed.